Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het herinneren van sociale bewegingen, historische gebeurtenissen, perioden die nu 'tijdperken' worden genoemd, of gewoon het dagelijkse leven van vroeger kan complexe uitdagingen opleveren. Informatie kan ontbreken, contexten zijn al lang verloren, en hardware kan verouderd zijn.

In deze workshop wordt ingegaan op de conserveringsstrategieën die worden toegepast bij oral history en virtual reality. Eric Kluitenberg, medeoprichter van Tactical Media Files, zal dieper ingaan op het concept van 'levend geheugen' en zal benaderingen van en uitdagingen bij het archiveren ervan in de praktijk bespreken. Susanne Neugebauer van Atria, het onderzoeksinstituut voor gendergelijkheid en vrouwengeschiedenis, zal vertellen over oral history projecten. Zack Lischer-Katz van de Universiteit van Arizona bespreekt zijn onderzoek naar het archiveren van VR, waarbij de nadruk zal liggen op de manier waarop immersieve media archivarissen en conservatoren dwingen om opnieuw na te denken over conservering.

De kennissessie is gericht op studenten, onderzoekers en professionals met interesse of ervaring in het archiveren van ervaringen en immersieve media. Na de presentaties van de individuele sprekers is er tijd voor vragen en gesprek.

Programma

  • 16:30 Welkom en introductie Alexandra Barancová (NADD)
  • 16:40 Living memory talk door Eric Kluitenberg (Tactical Media Files)
  • 17:00 Oral history talk door Susanne Neugebauer (Atria)
  • 17.20 Archiving VR talk door Zack Lischer-Katz (University of Arizona)
  • 17.40 Vragen en gesprek
  • 18:00 Einde programma

NADD Kennissessies

Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur organiseert het hele jaar door workshops gericht op het delen van expertise en het ontwikkelen van nieuwe kennis. Onderwerpen variëren van kennis over beheer, onderhoud en toegankelijkheid van archieven tot concrete juridische aspecten, of bredere vragen over de houdbaarheid van erfgoed en diversiteit in archivering.

Eric Kluitenberg

Eric Kluitenberg is onafhankelijk cultuur- en mediatheoreticus, schrijver, curator en educator. Hij doceert aan het ArtScience Interfaculty en het Interactive Media Design programma van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten / Hogeschool der Kunsten in Den Haag. Ook is hij hoofdredacteur van het Tactical Media Files.

Susanne Neugebauer

Susanne Neugebauer is archivaris. Ze houdt zich bezig met het verzamelen van archieven en egodocumenten, met de conservering, digitalisering en harvesting van archiefmateriaal en ook met het beheer en de ontsluiting van born digital en social media archieven. Ze was in 2019 projectleider van een oral history project bij Atria: Kinderdwangarbeid meisjes Goede Herder.

Zack Lischer-Katz

Zack Lischer-Katz is universitair docent aan de University of Arizona, School of Information. Daarvoor was hij postdoctoraal medewerker bij de Council on Library and Information Resources van de University of Oklahoma Libraries, waar hij zich bezighield met het conserveren van VR. Hij promoveerde in Communicatie-, Informatie- en Bibliotheekwetenschappen aan de Rutgers University en behaalde zijn MA in Cinema Studies aan de New York University. Hij bestudeert de materialiteit, het discours en de fenomenologie van visuele documenten en technologieën, waaronder film, video en immersieve media. Zijn huidige onderzoek richt zich op hoe VR- en 3D-technologieën kunnen worden gebruikt ter ondersteuning van onderzoek en onderwijs en de bijbehorende uitdagingen op het gebied van curatorschap, ethiek en epistemologie.
datum
05/10/2021
tijd
16:30 – 18:00
taal
English
 
locatie

Online - Zoom 

toegang

Gratis, aanmelden verplicht

Gerelateerde pagina's