Op pad naar archiveren
Hoe begin je als een programmagerichte instelling een eigen archief? Welke tools en stappenplannen bestaan hiervoor? Op 15 juni wordt de eerste kennissessie van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) georganiseerd om je verder op weg te helpen. Het programma bestaat uit verschillende presentaties van onder andere Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie.

Deze sessie is gericht op professionals bij design- en digitale-cultuurorganisaties die overwegen zelf een bedrijfsarchief te starten. De sprekers van DEN en NDE delen informatie over digitale strategieën rondom archivering en concrete stappen om op pad te gaan met een eigen archief. Bestaande tools en handreikingen worden besproken en uitgelicht in de context van design en digitale cultuur. Na afloop van de presentaties krijgen deelnemers ruimte om vragen te stellen, specifiek met betrekking tot hun eigen praktijk.
Programma
- 15:00 Introductie van NADD en de kennissesie
- 15:10 Presentatie Sanneke Huisman en Hanno Lans (LIMA) over ervaringen uit het project Mediakunst op Wikipedia
- 15:30 Presentatie Wilbert Helmus (NDE) over tools van NDE
- 15:40 Presentatie Marcus Cohen (DEN) over Digitale Transformatie
- 15:50 Presentatie Guido Jansen (DEN) over het Archiefdoorlichtingstraject
- 16:00 Vragen en discussie
Kennissessies NADD
Om kennisdeling actief te stimuleren in het netwerk en samen nieuwe kennis te ontwikkelen, organiseert het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur het hele jaar door verschillende kennissessies. Kennis over beheer en behoud, het toegankelijk maken van archieven, juridische aspecten, maar ook kwesties zoals toekomstbestendig erfgoed en meerstemmigheid in archieven wordt actief gedeeld en bediscussieerd. Abonneer je op de nieuwsbrief van NADD om op de hoogte te blijven van toekomstige sessies.
DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie
DEN inspireert erfgoedinstellingen om meer te doen met hun digitale collecties via online publieksinteractie en digital storytelling. DEN stimuleert de kunstensector onder andere bij het vinden van een nieuw en diverser publiek en de balans tussen offline en online artistiek werk. Ook besteedt DEN aandacht aan nieuwe digitale businessmodellen.
Netwerk Digitaal Erfgoed
Het Netwerk Digitaal Erfgoed is opgezet zodat de erfgoedsector gezamenlijk een stelsel van landelijke voorzieningen en diensten kan ontwikkelen voor het verbeteren van de zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van digitaal erfgoed. Door erfgoedinformatie aan elkaar te koppelen, zorgt het tevens voor een grotere maatschappelijke meerwaarde van ons digitaal erfgoed en biedt het de gebruikers ervan een betere en rijkere ervaring.
Sprekers
Marcus Cohen
Wilbert Helmus
Wilbert Helmus heeft een brede ervaring in het domein van (digitaal) cultureel erfgoed. Momenteel is hij van uit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid actief als netwerkmanager voor het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) In NDE richten organisaties met een focus op erfgoed zich op de maatschappelijke waarde van digitaal erfgoed. Dat doen ze met tools om de zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van digitaal erfgoed te verbeteren. Eerder werkte Wilbert bij het Rijksmuseum, adviesbureau Reekx, OCW en Fries Msueum // Keramiekmuseum Princessehof.
Sanneke Huisman
Guido Jansen
Guido Jansen werkt als freelance projectleider voor DEN aan het archieftraject voor de podiumkunsten. Daarnaast is hij docent bij de opleiding Interactive Performance Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Eerder werkte Guido aan contextprogrammering voor SPRING Performing Arts festival en IMPAKT Festival.
Zoom
Gratis, registratie verplicht