Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Preserving Experience

Verslag kennissessie

Hoe bewaar je – virtuele en echte – geleefde ervaringen? Op 5 oktober organiseerde NADD een kennissessie waarin Eric Kluitenberg (Tactical Media Files), Susanne Neugebauer (Atria) and Zack Lischer-Katz (University of Arizona) aan de hand van praktijkvoorbeelden ingingen op het archiveren van 'levend geheugen'. In het verslag van de kennissessie worden relevante inzichten en strategieën gedeeld.

Captured Alive: On Living Memory and Digital Archives

In Captured Alive: On Living Memory and Digital Archives schrijft Eric Kluitenberg (hoofdredacteur Tactical Media Files) over een archiefvraagstuk dat hem al lange tijd bezighoudt: het onvermijdelijke verlies van context dat gepaard gaat met het archiveren van objecten. Het essay is beschikbaar in het Engels.

Een gedeeld geheugen van design en digitale cultuur

video-interviews

Hoe ziet het (toekomstige) Nederlandse ontwerperfgoed er uit? Netwerkpartners en andere ontwerpers, kunstenaars, media- en archiefinstellingen vertellen in deze video's onder meer over hun eigen collecties en over wat er op dit moment gebeurt om te zorgen dat dit soort archieven zichtbaar en toegankelijk blijven.

Archiving a Legacy: Het werk van Maria Blaisse

Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) lanceert een project in samenwerking met kunstenaar Maria Blaisse en Miriam Windhausen, die een pilot van het Mondriaanfonds leidt over de nalatenschappen van kunstenaars. Het project zal de evaluatie en inventarisatie van het archief van Maria Blaisse in gang zetten, op basis van het vorig jaar door NADD ontwikkelde toetsingskader, met het oog op het toekomstige behoud, beheer en – misschien wel het belangrijkste – gebruik ervan.

De toekomst mee vormgeven

Adviesrapport

Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur presenteert een adviesrapport over de mogelijke rol van design- en digitale-cultuurarchieven in het (ontwerp)onderwijs. Een speciaal samengestelde werkgroep deelt de bevindingen van een onderzoek ten behoeve van een zogeheten "toegankelijk geheugen van design en digitale cultuur voor een nieuwe generatie makers."

Op pad naar archiveren

Op dinsdag 15 juni kwamen netwerkpartners samen om hun kennis te delen met cultuurproducerende organisaties over het starten van een archief. Het doel van deze kennissessie was om voor design-/digitale cultuurinstellingen inzichtelijk te maken welke stappen zij kunnen volgen om een archief op te stellen en tevens om te inventariseren welke tools en handreikingen er al zijn. In vier korte sessies schenen LIMA, NDE en DEN hun licht op de vraag hoe je als organisatie jouw gemaakte content op een duurzame manier kan archiveren en toegankelijk kan maken. In dit artikel vind je de belangrijkste tips en inzichten van de bijeenkomst.

 

 

NADD Summer Guide

Bekijk prachtige letterontwerpen in de tentoonstelling Letters van de art nouveau, maak een ommetje terwijl je leert over de ‘tuinstadgedachte’ in de podcast Groen in de stad of struin over de digitale Derde Verdieping van Design Museum Den Bosch. Op deze pagina vind je een selectie van de mooiste tentoonstellingen, events, artikelen en podcasts op het gebied van Nederlands design en digitale cultuur-erfgoed, gemaakt door de partners van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur.

Kasten vol kennis, wachtend op publiek

Werkplaatsen en medialabs, die projecten of residenties organiseren met makers, vormen een belangrijk onderdeel van de Nederlandse design en digitale cultuursector. Sundaymorning@ekwc, een internationale artist-in-residence en kenniscentrum voor keramiek, is zo’n plek. Fotograaf Vanessa Kappler dook het archief van Sundaymorning@ekwc in om delen ervan vast te leggen. Haar foto’s tonen de diversiteit en rijkdom van zowel archief als het hele centrum.

Toen en straks

Ontwerpers over hun werkarchief

Hoe bewaren makers en ontwerpers de digitale en fysieke materialen die met hun werk te maken hebben? Worden er bewuste keuzes gemaakt in wat wordt bewaard, en wat niet? En wordt hierover onderling ook overlegd? Hoe zien die werkarchieven er eigenlijk uit? In opdracht van Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur heeft onderzoeker en projectleider Tanja Zuijderwijk begin 2021 met enkele makers en ontwerpers gesproken over deze onderwerpen. 

Ergens of nergens

Sinds 2015 wijdt designmagazine MacGuffin in elke editie een katern aan The Life of Things – het werk van ontwerpers en kunstenaars bij wie leven en werk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Meestal is een groot deel van het oeuvre van deze ontwerpers ‘ongearchiveerd’. Het gevolg is vaak een versnipperd archief; een archief dat nergens is, omdat het overal is. Kirsten Algera, Editor-in-Chief van MacGuffin magazine, schreef voor het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur over deze archieven.

Interview met Meeus Ontwerpt

Een grafische identiteit als een letterarchief

Hilde en Janna Meeus van Meeus Ontwerpt ontwikkelden voor het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) een grafische identiteit die tegelijkertijd een kleine, gefragmenteerde geschiedenis van het Nederlandse letterontwerp is.

 

Digitale cultuur voor de toekomst

“Digitale cultuur heeft een verleden dat inmiddels tientallen jaren terug reikt. Wat weten we daarvan? Wat kunnen we er nog van weten?" Web- en archiefredacteur Arie Altena van V2_Lab voor de instabiele media verkent in deze tekst hoe kennis van het verleden de huidige situatie kan helpen verklaren en van daaruit zou kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van vervolgstappen.

Lancering Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur

Op 17 december 2020 werd het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur officieel gelanceerd met een online programma waar onder andere het activiteitenprogramma van het netwerk werd gepresenteerd. Kijk op deze pagina de lancering terug.

Het archief van de toekomst

Het verleden gezien door kunstmatige ogen

Hoe kijkt een Kunstmatige Intelligentie naar een digitaal archief? Ziet ze verbanden die wij niet zien? Welke patronen legt ze bloot? Kan een Kunstmatige Intelligentie een gids zijn, een curator? Weet ze beter wat we zoeken dan wij zelf? Is het een gereedschap of een orakel? Samen met het Nieuwe Instituut en VPRO Tegenlicht deed ontwerper en kunstenaar Richard Vijgen de afgelopen maanden onderzoek naar deze vragen.

De meerwaarde van archiveren in de praktijk van design en digitale cultuur

Een archief bijhouden is veel meer dan het passief bewaren van een eindresultaat. Een belangrijke meerwaarde voor ontwerpers en digitale cultuurmakers om zelf een archief te starten, is juist dat het een eigen praktijk of discipline vooruit kan brengen. Denk aan het vinden van inspiratie en verdieping in het archief van een ander, of de mogelijkheid om decennia later te reflecteren en voort te bouwen op de historie en context van de eigen organisatie of praktijk.

Thematisch archiveren: hoe keuzes te maken

Een van de belangrijkste dillema’s waar het netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur voor staat is de manier waarop keuzes gemaakt worden. Niet alleen keuzes over welke technische oplossingen er gebruikt worden maar ook, en met name, over hoe het archief samengesteld en ontsloten gaat worden.