Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Bekijk prachtige letterontwerpen in de tentoonstelling Letters van de art nouveau, maak een ommetje terwijl je leert over de ‘tuinstadgedachte’ in de podcast Groen in de stad of struin over de digitale Derde Verdieping van Design Museum Den Bosch. Op deze pagina vind je een selectie van de mooiste tentoonstellingen, events, artikelen en podcasts op het gebied van Nederlands design en digitale cultuur-erfgoed, gemaakt door de partners van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur.

Letters van de art nouveau

#EXPO

In de tentoonstelling Letters van de art nouveau laat het Allard Pierson zien welke nieuwe lettervormen de publieke ruimte en het commerciële drukwerk domineerden, of dat nu in de vorm van een foldertje was of een winkelopschrift. Op zaal vind je prachtige boeken en affiches, afkomstig uit de collectie van het Allard Pierson.

 

Te bezoeken tot en met 29 augustus bij het Allard Pierson.

Groen in de stad

#PODCAST

In de podcast Groen in de stad van Het Nieuwe Instituut gaat theater- en radiomaker Naomi Steijger – met als vertrekpunt de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw – de buurt in om in gesprek te gaan met ontwerpers, archiefexperts en bewoners/gebruikers van het groen in tuindorp Vreewijk in Rotterdam.

De letters van Unger

#ARTIKEL

‘Een goede letter zie je niet’ was het devies van letterontwerper Gerard Unger, onder andere verantwoordelijk voor het letterontwerp van bewegwijzering van de Amsterdamse metro. In De letters van Unger: sympathiek tegendraads, gepubliceerd op Designgeschiedenis lees je over zijn leven en werk.

De Derde Verdieping

#LEZEN

Struin over De Derde Verdieping van Design Museum Den Bosch. Op deze digitale etage van het museum vind je teksten, video’s en podcasts die meer verdieping bieden bij de thema’s uit de tentoonstellingen, zoals dit artikel over luchthaven Schiphol als uithangbord van het moderne Nederland.

Textiel Talks

#PODCAST

In Textiel Talks, de podcast van het TextielMuseum vertellen technische experts uit het TextielLab, kunstenaars en ontwerpers, en oud-wevers uit de voormalige textielfabriek je alles over textiel. De geschiedenis komt tot leven wanneer oud-wever Frans van de Gender en arbeidersdochter Ria Monseurs je meenemen in de werkzaamheden van toen: Frans was te vinden in de fabriek en Ria ondersteunde haar moeder als kind met stoppen en noppen – thuiswerken blijkt niet alleen dit decennium te kenmerken.

Eye film player

#FILM

Bekijk on demand internationale klassiekers, films uit de Nederlandse geschiedenis en prachtige stille films uit de collectie van Eye, via de Eye Film Player.

Open Archief

#EXPO

Bezoek de tentoonstelling Open Archief, waarin makers Jessica de Abreu, Femke Dekker en Michiel Huijben op basis van de collecties van Het Nieuwe Instituut, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis nieuw werk presenteren, waar het thema ‘activisme en archieven’ als een rode draad doorheen loopt.

 

De tentoonstelling is tot en met 9 september te zien bij Het Nieuwe Instituut.

Portraits of Women: Visibility of Female Media Artists

#ARTIKEL

Om de zichtbaarheid van vrouwelijke mediakunstenaars te vergroten, heeft LIMA de handen ineengeslagen met Wikipedia en Mediakunst.net voor het vierjarige project 'Mediakunst op Wikipedia'. In dit artikel worden vier inspirerende vrouwelijke kunstenaars geïntroduceerd. De artistieke visies en praktijken van Ginny Vos, Yvonne Oerlemans, Roos Theuws en Bea de Visser hebben ieder een rol gespeeld op het gebied van mediakunst zoals we dat vandaag de dag kennen.