Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) presenteert op Dutch Design Week 2022 de tentoonstelling Archives at Risk. Met deze presentatie maakt het netwerk invoelbaar hoe persoonlijk ontwerpersarchieven kunnen zijn en hoe kwetsbaar zulk designerfgoed in Nederland is. Vijf uitgelichte archieven laten samen de rijkdom van het nationale ontwerpgeheugen zien en vertegenwoordigen elk een groter archiefvraagstuk. Ontwerpers en erven vertellen in hun eigen woorden wat het inhoudt om een ontwerparchief aan te leggen of bij te houden en zijn open over het pijnlijke vooruitzicht dat de verzameling verloren gaat als niemand zich erover ontfermt.

Archives at Risk bouwt voort op de vraagstelling achter het Speculatief Design Archief, een tentoonstelling (september 2018 – maart 2019) waarmee Het Nieuwe Instituut mogelijke benaderingen en invullingen van een tot nog toe ontbrekende centraal georganiseerde nationale designcollectie onderzocht en in beeld bracht. Het leidde uiteindelijk tot de oprichting en ondersteuning van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur dat, om de relatie tussen ontwerp en maatschappelijke vernieuwing zichtbaar te maken, werkt aan de toegankelijkheid en zichtbaarheid van designerfgoed dat over Nederland verspreid is. In de presentatie Archives at Risk staat nu de pijn van het verdwijnen van archieven centraal. Wat bij kunst en architectuur niet ter discussie staat, lijkt bij ontwerp nog altijd onbeslist: de waarde ervan als Nederlands erfgoed.

Er worden vijf ontwerpersarchieven getoond aan de hand van foto’s, objecten en interviews. Onder hen industrieel ontwerper Emile Truijen (van wie het archief in afwachting van een formeel onderkomen vooralsnog wordt bewaard door de erven), grafisch vormgever Lies Ros (die leeft in haar eigen ontwerparchief en verzameling), industrieel ontwerper Hella Jongerius (die delen van haar goed verzorgde archief naar het buitenland ziet gaan gaan nu een Nederlandse optie uitblijft), textielkunstenaars Jason Page & Karen Huang (die werken en leven met het archief van textielkunstenaar Elma Beks) en textielontwerper Borre Akkersdijk (die in zijn praktijk een digitaal archief behandelt als gedeelde bron). 

Annemartine van Kesteren (Conservator Design en Stadscollectie bij Boijmans Van Beuningen) stelt de presentatie samen. De installatie wordt vormgegeven door Atelier Tomas Dirrix en wordt gepresenteerd op de DDW-locatie Microlab Hall. Social designer Manon van Hoeckel ontwerpt een installatie die de pijn van het verlies van de archieven invoelbaar maakt. Johannes Schwartz heeft voor deze presentatie de archieven gefotografeerd op hun huidige verblijfplaats. Het grafisch ontwerp is in handen van Meeus Ontwerpt.

Op dinsdagmiddag 25 oktober 2022 diepen gastsprekers van 16.00 tot 18.00 uur de thema’s en vragen uit de presentatie verder uit.

datum
22/10/2022
tot
30/10/2022
taal
Nederlands
 
locatie

Microlab Hall
Kastanjelaan 400
5616 LZ Eindhoven