Diagrammatic Temporalities in Memory Landscapes
Maxigas stelt voor om met Diagrammatic Temporalities in Memory Landscapes het potentieel van versiecontrolesystemen zoals Git voor archiefpraktijken in ontwerp en digitale cultuur te onderzoeken. Git-repositories worden gezien als "veranderarchieven" en houden op infrastructurele wijze rekening met de geschiedenis van code. Dergelijke systemen zijn een integraal, dagelijks aspect in het proces van softwareontwikkeling; een proces dat vaak gedecentraliseerd en gedistribueerd is. Dit project heeft een tweeledig doel: het ontwikkelen van een raamwerk om broncode in software repositories te begrijpen als digitale materiële cultuur, en het verkennen van het potentieel van gedistribueerde versiecontrolesystemen voor gedecentraliseerde, duurzame en toegankelijke archieven.
Maxigas
Maxigas (aka Peter Dunajcsik) is hoofddocent op de media-afdeling van de Universiteit van Amsterdam en waar hij onderwijs combineert met systeembeheer en onderzoek in het Critical Infrastructure Lab. Zijn onderzoek concentreert zich op sociale conflicten rond media-infrastructuren, zoals de volgende generatie mobiele 5G telecommunicatienetwerken. Zijn doel is om digitale materialiteiten te verbinden met infrastructurele ideologieën, waardoor kritische interventies in de samenleving en cultuur ontstaan. Zijn boek, samen met Johan Söderberg, verschijnt in het najaar van 2022 bij MIT Press, met de titel: Resistance to the Current: The Dialectics of Hacking.
How to Publish an Archive in Pluriform?
How to Publish an Archive in Pluriform? is een uitnodiging tot het proces van het openbaar maken van archieven. Het project wil een methodologie formuleren die een actieve, subjectieve betrokkenheid bij archiefobjecten mogelijk maakt en stimuleert. Op die manier wil het een herbruikbaar instrument ontwikkelen. Via een reeks ontmoetingen, gesprekken en oefeningen zal de methodologie nagaan hoe een object in een archief kan worden uitgepakt via een samenwerkingsproces. Naast een focus op de objecten zelf, biedt dit een reflectie op wat decentralisatie zou kunnen betekenen voor enkele van de bredere institutionele processen waarin archieven verwikkeld zijn, zoals selectie, besluitvorming of toegang.