Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Na een open call voor voorstellen zijn drie projecten geselecteerd voor de 2022 Network Archives Design and Digital Culture (NADD) research residency. Met deze residentie wil NADD het potentieel van gedecentraliseerde structuren voor archiefpraktijken in ontwerp en digitale cultuur onderzoeken. De geselecteerde projecten van dit jaar zijn Playable Archives van Sara Culmann, Diagrammatic Temporalities in Memory Landscapes van Maxigas, en How to Publish an Archive in Pluriform? door Outline. Van september tot november zullen de residents met steun van een aantal NADD's partnerorganisaties hun onderzoek ontwikkelen.

De selectie werd gemaakt op basis van het advies van een jury die bestaat uit Kirsten Algera (MacGuffin Magazine), Annet Dekker (Universiteit van Amsterdam), Eric Kluvenberg (Tactical Media Files) en Clara Stille-Haardt (Het Nieuwe Instituut). De drie geselecteerde projecten hanteren elk een andere benadering van gedistribueerde en gedecentraliseerde archieven, gericht op interactie met respectievelijk, gereedschap voor en publiceren van archieven.

Sara Culmann

Hoe zorgen economische en wetenschappelijke veranderingen voor gemengde gevoelens van frustratie en opwinding, angst en hoop? Hoe overtuigt de ontwikkeling van kennis ons tot het maken van fouten?

Sara Culmann is beeldend kunstenaar, ontwerper en onderzoeker, afgestudeerd aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Haar onderzoeksgebieden zijn onder meer gamestudies, de semantiek van digitale tools en media, en historische parallellen en kruispunten. In haar werk reflecteert ze op de existentiële impact van de vooruitgangscultus, wetenschappelijke kennis en informatiebias. Ze gebruikt speculatieve verhalen en werkt nauw samen met culturele clichés, imprints en gevonden inhoud.

 

Outline

Outline is een floating collective en een publicatieplatform voor virtueel, sonisch en gedrukt materiaal dat interventies wil creëren in interstitiële ruimtes, om een uitwisseling te faciliteren en te versnellen door ideeën, artefacten, personen en plaatsen met elkaar in contact te brengen.

NADD Research Residency

De NADD research residency wil het potentieel onderzoeken van gedecentraliseerde structuren voor archiveringspraktijken in design en digitale cultuur. Wat kunnen we leren door deze domeinen op een gedecentraliseerde en gedistribueerde manier te archiveren? Welke spanningen kunnen dergelijke benaderingen blootleggen? En welke uitdagingen stellen ze? De geselecteerde residenten zullen elk een project ontwikkelen dat een aspect van deze kwesties aanpakt. Hun onderzoek zal een brug slaan tussen materiaal uit twee of meer verschillende archieven. De residentie loopt van september tot november 2022, waarna de resultaten van de projecten zullen worden gepubliceerd - in eerste instantie online, in het NADD web magazine.