Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Op deze pagina vind je een overzicht van evenmenten en tentoonstellingen die worden georganiseerd door netwerkpartners van het NADD.

Gedachtespinsels | Dutch Design door Kiki van Eijk

Tot en met 12 september 2021 / TextielMuseum / Den Bosch

Stap in de wondere wereld van Kiki van Eijk. De Nederlandse ontwerper staat bekend om haar fantasierijke designs: van grillige klokken tot wandkleden voor Google en poëtische etalages voor het Franse luxemerk Hermès. Samen met scenograaf Theun Mosk creëert ze in het TextielMuseum een expositie die meerdere zintuigen aanspreekt.

 

Letters van de art nouveau

Tot en met 29 augustus 2021 / Allard Pierson / Amsterdam

Art nouveau was er rond 1900 niet alleen voor welgestelden: de zwierige stijl was ook op straat te vinden. In de tentoonstelling Letters van de art nouveau laat het Allard Pierson zien hoe de art nouveau de publieke ruimte en het commerciële drukwerk met getekende belettering domineerde, of dat nu in de vorm van een affiche is of een aanduiding van een metro-ingang. Het penseelkarakter verraadt invloeden van de Japanse kalligrafie.

DNK Ensemble presents: Intona Re-enacted

2 tot en met 4 juli 2021 / V2_Lab voor de instabiele media / Rotterdam

Tijdens Art Rotterdam 2021 zal het DNK Ensemble bij V2_Lab voor de instabiele media een eenmalige herinterpretatie van Dick Raaijmakers' iconische werk 'Intona' uitvoeren. 

Makersgeheimen | Kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab

26 juni 2021 tot en met 8 mei 2022 / TextielMuseum / Den Bosch

Dagelijks komen kunstenaars en ontwerpers van heinde en verre om te werken in het TextielLab; de specialistische werkplaats van het TextielMuseum. Uniek aan het TextielLab is dat museumbezoekers er kunnen meekijken over de schouders van de creatieve makers en technische specialisten. Ze zien van dichtbij hoe de textiele werken van de machines komen. Maar hoe komen deze projecten tot stand? Voor het eerst toont het TextielMuseum in de groepsexpositie ‘Makersgeheimen’ hoe kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers samenwerken met de technische experts, productontwikkelaars en garenspecialisten van het TextielLab. Met werk van o.a. Otobong Nkanga, Koen Taselaar en Tess van Zalinge.

2021
19
Okt
19:30 – 21:00
Studentenhotel Eindhoven

Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur organiseert tijdens de Dutch Design Week 2021 een event over het gebruiken en herinterpreteren van designerfgoed. Ervaringsdeskundigen, waaronder ontwerpers Bas van Beek en Brigitte Jansen gaan in op de manieren waarop zij zelf gebruik maken van archiefmateriaal en hoe zij daar in hun praktijk telkens een nieuwe eigen interpretatie aan geven.

Afgelopen activiteiten

2021
15
Jun

Hoe begin je als een programmagerichte instelling een eigen archief? Welke tools en stappenplannen bestaan hiervoor? Op 15 juni wordt de eerste kennissessie van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) georganiseerd om je verder op weg te helpen. Het programma is bestaat uit verschillende presentaties van onder andere Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie.

2020
30
Sep
13:00 – 17:15
 

Het Nieuwe Instituut is, in samenwerking met een groot aantal spelers uit het ontwerpveld, gestart met de voorbereidingen voor het vormen van het netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur. Het netwerk stimuleert kennisdeling over behoud en beheer van collecties op het gebied van design en digitale cultuur, verbindt collecties en maakt deze toegankelijk. Op woensdag 30 september komen de werkgroepleden samen om de ontwikkelde kennis met elkaar te delen.