Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Op deze pagina vind je een overzicht van evenmenten en tentoonstellingen die worden georganiseerd door netwerkpartners van het NADD.

To Imagine Otherwise: Future Archives

7 december 2021 / DEN / online

In een reeks van vier webinars, verspreid over het najaar van 2021 en het voorjaar van 2022, komen er vier internationale toonaangevende experts aan het woord over het archief van de toekomst. Na elke lezing is er voldoende tijd om vragen te stellen en ervaringen te delen. Elke lezing staat op zichzelf. Deelname is gratis. In het webinar van 7 december (15.00 uur tot 16.30 uur) is Alexandra Eveleigh, Collections Information Manager van Wellcome Collection in Londen, te gast. 

Kennissessie: Stap voor stap emotienetwerken

18 januari 2022 / Imagine IC / Amsterdam

In samenwerking met erfgoedinstelling Imagine IC organiseert NADD een kennissessie over emotienetwerken, een methode ontwikkeld door Imagine IC en de Reinwardt Academie. Tijdens deze sessie maken deelnemers kennis met deze gespreks- en onderhandelingsmethode en gaan er in kleine groepen zelf mee aan de slag.

Archiving the Social

17 februari 2022 / Het Nieuwe Instituut / Rotterdam

Tijdens het evenement Archiving the Social op 17 februari 2022, neemt NADD het project De Digitale Stad als vertrekpunt om het belang van het behoud van digitale cultuur aan de kaak te stellen. Het project werd in 1994 geinitïeerd door cultureel centrum De Balie en computertijdschrift Hack-Tic, en is nu onderdeel van de tentoonstelling Het Ontwerp van Het Sociale in Het Nieuwe Instituut.

The Evening of the V2_Archive

20 januari 2022 / V2_Lab voor de instabiele media / Rotterdam

Op donderdag 20 januari vindt bij V2_Lab voor de instabiele media in Rotterdam The Evening of the V2_Archive plaats. Wat voor beeld levert het archief van V2_ op over de ontwikkeling van de elektronische kunst, en de artistieke experimenten op het snijvlak van kunst, technologie, en maatschappij? Het programma is onderdeel van archiefonderzoek dat in het kader van het 40-jarig bestaan van V2_ wordt uitgevoerd. 

Makersgeheimen | Kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab

26 juni 2021 tot en met 8 mei 2022 / TextielMuseum / Den Bosch

Dagelijks komen kunstenaars en ontwerpers van heinde en verre om te werken in het TextielLab; de specialistische werkplaats van het TextielMuseum. Uniek aan het TextielLab is dat museumbezoekers er kunnen meekijken over de schouders van de creatieve makers en technische specialisten. Ze zien van dichtbij hoe de textiele werken van de machines komen. Maar hoe komen deze projecten tot stand? Voor het eerst toont het TextielMuseum in de groepsexpositie ‘Makersgeheimen’ hoe kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers samenwerken met de technische experts, productontwikkelaars en garenspecialisten van het TextielLab. Met werk van o.a. Otobong Nkanga, Koen Taselaar en Tess van Zalinge.

Het Ontwerp van het Sociale

4 juli tot en met 7 juli 2024 / Het Nieuwe Instituut / Rotterdam

De semipermanente tentoonstelling Het ontwerp van het Sociale toont hoe veelzijdig en soms radicaal de interactie tussen ontwerp en samenleving de afgelopen eeuw is geweest. Ruim voordat een begrip als ‘social design’ opgeld deed, waren het professionals en opvallend vaak ook geëngageerde burgers en activisten die ontwerpstrategieën bedachten om daarmee maatschappelijke verandering teweeg te brengen. Op basis van research en interpretatie door telkens andere onderzoekers, conservatoren en ontwerpers, voert de installatie de bezoeker langs een reeks markante scènes uit de sociale geschiedenis.

2022
17
Feb
19:00 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) neemt het project De Digitale Stad, dat in de tentoonstelling Het ontwerp van het sociale aan bod komt, als vertrekpunt om het belang van het behoud van digitale cultuur aan de kaak te stellen. Op deze avond staan vragen centraal over de maatschappelijke dimensie van archiveren in het veld. Tjarda de Haan zal vertellen over het opgraven en ontsluiten van De Digitale Stad en Kees Teszelszky zal voorbeelden uit de XS4ALL homepages collectie van de Koninklijke Bibliotheek delen. De avond wordt gemodereerd door Katía Truijen.

Afgelopen activiteiten

2021
19
Okt
19:30 – 21:00
Studentenhotel Eindhoven

Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur organiseert tijdens de Dutch Design Week 2021 een event over het gebruiken en herinterpreteren van designerfgoed. Ervaringsdeskundigen, waaronder ontwerpers Bas van Beek en Toon Koehorst, directeur van het Van Abbemuseum Charles Esche, en NADD programma manager Brigitte Jansen gaan in op de manieren waarop zij zelf gebruik maken van archiefmateriaal en hoe zij daar in hun praktijk telkens een nieuwe eigen interpretatie aan geven. Het event wordt gemodereerd door Flora van Gaalen, hoofd programma bij Het Nieuwe Instituut.

2021
05
Okt
16:30 – 18:00
Online - Zoom

Hoe bewaar je – virtuele en echte – geleefde ervaringen? Op 5 oktober organiseert het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) een kennissessie waarin een aantal strategieën voor het archiveren van 'levend geheugen' worden besproken. Tijdens de workshop komen praktijkvoorbeelden uit de domeinen oral history en virtual reality aan bod.

2021
15
Jun

Hoe begin je als een programmagerichte instelling een eigen archief? Welke tools en stappenplannen bestaan hiervoor? Op 15 juni wordt de eerste kennissessie van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) georganiseerd om je verder op weg te helpen. Het programma is bestaat uit verschillende presentaties van onder andere Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie.

2020
30
Sep
13:00 – 17:15
 

Het Nieuwe Instituut is, in samenwerking met een groot aantal spelers uit het ontwerpveld, gestart met de voorbereidingen voor het vormen van het netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur. Het netwerk stimuleert kennisdeling over behoud en beheer van collecties op het gebied van design en digitale cultuur, verbindt collecties en maakt deze toegankelijk. Op woensdag 30 september komen de werkgroepleden samen om de ontwikkelde kennis met elkaar te delen.