Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Op deze pagina vind je een overzicht van evenmenten en tentoonstellingen die worden georganiseerd door netwerkpartners van het NADD.

UNFOLD: Nan Hoover

19 mei 2021 / LIMA media art platform / Online

Op woensdag 19 mei 2021 zullen kunstenaars, experts, schrijvers, programmeurs hun licht laten schijnen op het oeuvre van de mediakunstpionier Nan Hoover (1931 - 2008) - die in 2021 negentig jaar zou zijn geworden. 

Digitale Transformatie Conferentie

31 mei tot en met  4 juni 2021 / DEN / Online

DEN presenteert de Digitale Transformatie Conferentie: naar een hybride culturele praktijk. Deze conferentie voor cultuurprofessionals vindt online plaats van 31 mei t/m 4 juni, dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur. Het programma bestaat uit vijf themadagen met inspirerende keynotes, workshops, panelgesprekken en presentaties, rondom alle aspecten van digitale transformatie in de cultuursector. Je ontdekt de waarde van digitale transformatie voor jouw organisatie en kunt daarna direct met collega’s aan de slag. Meld je aan en zet met ons een nieuwe koers voor de cultuursector uit!

 

Makers programma: uit de praktijk van makers

8 juni 2021 / Beeld en Geluid, Het Nieuwe Instituut, NDE / Online

Tijdens de derde bijeenkomst van het Makers Programma richten we ons op het uitwisselen van ervaringen van makers die al vaker erfgoedmateriaal in hun werk hebben (her)gebruikt. Aan de hand van drie projectpresentaties nodigen we je uit om met andere makers in gesprek te gaan over het creatief hergebruiken van erfgoed. Tijdens de sessie deel je met elkaar tips en tricks en geeft het Makers Programma advies hoe erfgoedinstellingen en makers beter samen kunnen werken.

 

Curated Realities: Survival of the Filters

tot en met 27 juni 2021 / MARC / Amsterdam

Curated Realities: Survival of the Filters is de eerste tentoonstelling van het multidisciplinaire artistieke onderzoekscollectief MARC. Acht weken lang onderzocht en verkende het collectief het thema Erfgoed in het tijdperk van de Digital Cloud. 

DNK Ensemble presents: Intona Re-enacted

2 tot en met 4 juli 2021 / V2_Lab voor de instabiele media / Rotterdam

Tijdens Art Rotterdam 2021 zal het DNK Ensemble bij V2_Lab voor de instabiele media een eenmalige herinterpretatie van Dick Raaijmakers' iconische werk 'Intona' uitvoeren. 

Letters van de art nouveau

Tot en met 29 augustus 2021 / Allard Pierson / Amsterdam

Art nouveau was er rond 1900 niet alleen voor welgestelden: de zwierige stijl was ook op straat te vinden. In de tentoonstelling Letters van de art nouveau laat het Allard Pierson zien hoe de art nouveau de publieke ruimte en het commerciële drukwerk met getekende belettering domineerde, of dat nu in de vorm van een affiche is of een aanduiding van een metro-ingang. Het penseelkarakter verraadt invloeden van de Japanse kalligrafie.

Gedachtespinsels | Dutch Design door Kiki van Eijk

Tot en met 12 september 2021 / TextielMuseum / Den Bosch

Stap in de wondere wereld van Kiki van Eijk. De Nederlandse ontwerper staat bekend om haar fantasierijke designs: van grillige klokken tot wandkleden voor Google en poëtische etalages voor het Franse luxemerk Hermès. Samen met scenograaf Theun Mosk creëert ze in het TextielMuseum een expositie die meerdere zintuigen aanspreekt.

 

Makersgeheimen | Kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab

26 juni 2021 tot en met 8 mei 2022 / TextielMuseum / Den Bosch

Dagelijks komen kunstenaars en ontwerpers van heinde en verre om te werken in het TextielLab; de specialistische werkplaats van het TextielMuseum. Uniek aan het TextielLab is dat museumbezoekers er kunnen meekijken over de schouders van de creatieve makers en technische specialisten. Ze zien van dichtbij hoe de textiele werken van de machines komen. Maar hoe komen deze projecten tot stand? Voor het eerst toont het TextielMuseum in de groepsexpositie ‘Makersgeheimen’ hoe kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers samenwerken met de technische experts, productontwikkelaars en garenspecialisten van het TextielLab. Met werk van o.a. Otobong Nkanga, Koen Taselaar en Tess van Zalinge.

2021
15
Jun

Hoe begin je als een programmagerichte instelling een eigen archief? Welke tools en stappenplannen bestaan hiervoor? Op 15 juni wordt de eerste kennissessie van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) georganiseerd om je verder op weg te helpen. Het programma is bestaat uit verschillende presentaties van onder andere Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie.

2020
30
Sep
13:00 – 17:15
 

Het Nieuwe Instituut is, in samenwerking met een groot aantal spelers uit het ontwerpveld, gestart met de voorbereidingen voor het vormen van het netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur. Het netwerk stimuleert kennisdeling over behoud en beheer van collecties op het gebied van design en digitale cultuur, verbindt collecties en maakt deze toegankelijk. Op woensdag 30 september komen de werkgroepleden samen om de ontwikkelde kennis met elkaar te delen.