Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2022
22
Okt

Dit jaar op Dutch Design Week: de tentoonstelling Archives at Risk, gepresenteerd door Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD). Met deze presentatie maakt het netwerk invoelbaar hoe persoonlijk ontwerpersarchieven kunnen zijn en hoe kwetsbaar zulk designerfgoed in Nederland is, waarbij vijf uitgelichte archieven samen de rijkdom van het nationale ontwerpgeheugen laten zien. Ontwerpers en erven vertellen in hun eigen woorden wat het inhoudt om een ontwerparchief aan te leggen of bij te houden en zijn open over het pijnlijke vooruitzicht dat de verzameling verloren gaat als niemand zich erover ontfermt.

2022
22
Feb

In samenwerking met erfgoedinstelling Imagine IC organiseert het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) een kennissessie over emotienetwerken, een gespreks- en onderhandelingsmethode gericht op inzicht in anderen en alternatieve zienswijzen - en niet op een gezamenlijk gedeelde conclusie of een compromis, ontwikkeld door Imagine IC en de Reinwardt Academie. Tijdens deze sessie maken deelnemers kennis met de methode en gaan er in een kleine digitale workshop zelf mee aan de slag.

2022
17
Feb
19:00 – 21:00
Het Nieuwe Instituut

Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) neemt het project De Digitale Stad, dat in de tentoonstelling Het ontwerp van het sociale aan bod komt, als vertrekpunt om het belang van het behoud van digitale cultuur aan de kaak te stellen. Op deze avond staan vragen centraal over de maatschappelijke dimensie van archiveren in het veld. Marleen Stikker zal iets vertellen over de uitgangspunten en idealen van De Digitale Stad, Tjarda de Haan zal vertellen over het opgraven en ontsluiten van De Digitale Stad, Kees Teszelszky zal voorbeelden uit de XS4ALL homepages collectie van de Koninklijke Bibliotheek delen en Florian van Zandwijk zal het publiek meenemen door verschillende online platforms, oud en nieuw. De avond wordt gemodereerd door Katía Truijen.

2021
19
Okt
19:30 – 21:00
Studentenhotel Eindhoven

Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur organiseert tijdens de Dutch Design Week 2021 een event over het gebruiken en herinterpreteren van designerfgoed. Ervaringsdeskundigen, waaronder ontwerpers Bas van Beek en Toon Koehorst, directeur van het Van Abbemuseum Charles Esche, en NADD programma manager Brigitte Jansen gaan in op de manieren waarop zij zelf gebruik maken van archiefmateriaal en hoe zij daar in hun praktijk telkens een nieuwe eigen interpretatie aan geven. Het event wordt gemodereerd door Flora van Gaalen, hoofd programma bij Het Nieuwe Instituut.

2021
05
Okt
16:30 – 18:00
Online - Zoom

Hoe bewaar je – virtuele en echte – geleefde ervaringen? Op 5 oktober organiseert het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) een kennissessie waarin een aantal strategieën voor het archiveren van 'levend geheugen' worden besproken. Tijdens de workshop komen praktijkvoorbeelden uit de domeinen oral history en virtual reality aan bod.

2021
15
Jun

Hoe begin je als een programmagerichte instelling een eigen archief? Welke tools en stappenplannen bestaan hiervoor? Op 15 juni wordt de eerste kennissessie van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) georganiseerd om je verder op weg te helpen. Het programma is bestaat uit verschillende presentaties van onder andere Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie.

2020
30
Sep
13:00 – 17:15
 

Het Nieuwe Instituut is, in samenwerking met een groot aantal spelers uit het ontwerpveld, gestart met de voorbereidingen voor het vormen van het netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur. Het netwerk stimuleert kennisdeling over behoud en beheer van collecties op het gebied van design en digitale cultuur, verbindt collecties en maakt deze toegankelijk. Op woensdag 30 september komen de werkgroepleden samen om de ontwikkelde kennis met elkaar te delen. 

Op deze pagina vind je een overzicht van evenmenten en tentoonstellingen die worden georganiseerd door netwerkpartners van het NADD.

Transformation Digital Art symposium

16 en 17 maart 2023 / LIMA / Amsterdam

Transformation Digital Art is LI-MA's jaarlijkse symposium voor kennisuitwisseling en reflectie op het behoud van digitale kunst. Gedurende het tweedaagse programma presenteren kunstenaars, instellingen, wetenschappers en studenten inspirerende praktijken en strategieën. Het symposium biedt ook een uitstekende gelegenheid om (opnieuw) in contact te komen met andere professionals in het veld.

Symposium ‘Book Manifest’

10 september 2022 / Oudemanhuispoort UvA / Amsterdam

Het Allard Pierson beheert een omvangrijke collectie grafische vormgeving. Daartoe behoort ook het ‘levend archief’ van Irma Boom, de queen of books. Na een retrospectieve tentoonstelling in 2010 presenteert het Allard Pierson tot en met 25 september 2022 een expositie waarin het ontwerpproces centraal staat. Irma Boom: Book Manifest toont het experiment en de zoektocht naar de ultieme vorm. Met Irma Boom, Rineke Dijkstra, Rem Koolhaas en Berend Strik.

Tentoonstelling: 90 jaar RKD. Acquisities 1932-2022

24 mei tot en met 4 november 2022 / RKD / Den Haag

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis bestaat 90 jaar. Dat wordt gevierd met de jubileumtentoonstelling 90 jaar RKD. Acquisities 1932-2022, waarin de vorming van de collectie van het RKD centraal staat.

Workshop Innovatief werken

8 juni, 30 juni en 14 september 2022 / DEN / Den Haag

De digitale transformatie zorgt voor snelle veranderingen in de culturele en creatieve sector. Hoe ontwikkel je een organisatiecultuur waarin ruimte is voor vernieuwing? Je leert het in de workshops Innovatief werken van de DEN Academie.

Fiber Festival

16 tot en met 19 juni 2022 / Amsterdam

FIBER nodigt voor haar 6e festivaleditie een nieuwsgierig publiek uit om een multi-zintuiglijk programma te verkennen dat de relaties tussen mensen, technologie en een radicaal veranderende wereld.

Het Ontwerp van het Sociale

4 juli tot en met 7 juli 2024 / Het Nieuwe Instituut / Rotterdam

De semipermanente tentoonstelling Het ontwerp van het Sociale toont hoe veelzijdig en soms radicaal de interactie tussen ontwerp en samenleving de afgelopen eeuw is geweest. Ruim voordat een begrip als ‘social design’ opgeld deed, waren het professionals en opvallend vaak ook geëngageerde burgers en activisten die ontwerpstrategieën bedachten om daarmee maatschappelijke verandering teweeg te brengen. Op basis van research en interpretatie door telkens andere onderzoekers, conservatoren en ontwerpers, voert de installatie de bezoeker langs een reeks markante scènes uit de sociale geschiedenis.

Makersgeheimen | Kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab

26 juni 2021 tot en met 8 mei 2022 / TextielMuseum / Den Bosch

Dagelijks komen kunstenaars en ontwerpers van heinde en verre om te werken in het TextielLab; de specialistische werkplaats van het TextielMuseum. Uniek aan het TextielLab is dat museumbezoekers er kunnen meekijken over de schouders van de creatieve makers en technische specialisten. Ze zien van dichtbij hoe de textiele werken van de machines komen. Maar hoe komen deze projecten tot stand? Voor het eerst toont het TextielMuseum in de groepsexpositie ‘Makersgeheimen’ hoe kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers samenwerken met de technische experts, productontwikkelaars en garenspecialisten van het TextielLab. Met werk van o.a. Otobong Nkanga, Koen Taselaar en Tess van Zalinge.