Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Op 17 februari organiseerde het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur het evenement Archiving the Social in Het Nieuwe Instituut. Centraal stond het project De Digitale Stad, dat in de tentoonstelling Het ontwerp van het sociale aan bod komt, om het belang van het behoud van digitale cultuur aan de kaak te stellen. Als onderdeel van het programma nam Florian van Zandwijk het publiek mee op een tour langs een aantal videoconferentieplatforms, om de context en inspiratie voor het platform Enter te schetsen.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Florian van Zandwijk / Enter

Florian Van Zandwijk is kunstenaar, onderzoeker en ontwerper en projectleider van Enter, een online platform geïnitieerd door Het Nieuwe Instituut dat de vooronderstellingen van Big Tech-platforms bevraagt. Zowel een openbaar onderzoeksproject als een gespreksonderwerp, combineert Enter experimenteel ontwerp en ontwikkeling met kritische reflectie. De focus ligt op het vinden van meer mensgerichte manieren om online en hybride culturele programma's te presenteren, het hosten van residenties voor kunstenaars, gezamenlijke onderzoeksprojecten, online opnames van evenementen en kleine groepsbijeenkomsten.

Archiving the social

Het Netwerk Archieven Design en Digitale cultuur benadrukte met dit event het (maatschappelijke) belang van het behoud van digitaal cultureel erfgoed. Marleen Stikker vertelde over de uitgangspunten en idealen van De Digitale Stad. Onderzoeker en archivaris Tjarda de Haan vertelde over het achterhalen en beschikbaar stellen van De Digitale Stad en conservator Digitale Collecties Kees Teszelszky liet voorbeelden zien van de vroege XS4ALL-homepages die de Koninklijke Bibliotheek beheert. Katía Truijen begeleidde het gesprek. Lees hier verder.

De Digitale Stad

Lees hier meer over de kamer 'Leven in De Digitale Stad' in de tentoonstelling Het ontwerp van het sociale: "Toen De Digitale Stad (DDS) in 1994 werd opgericht hadden amper enkele honderden Nederlanders een internettoegang. Toch zinderde de belofte van het nieuwe medium door de samenleving. Nu, amper dertig jaar later, is duidelijk hoe ingrijpend digitalisering de wereld heeft veranderdDe geschiedenis van DDS toont hoe urgent de vragen waren die het stelde. En hoe actueel ze nog altijd zijn. Bijvoorbeeld over wijze waarop digitaal burgerschap vorm zou krijgen en welke rol Internet kon spelen in het overbruggen van de kloof tussen politiek en burger."